Suszone kwiaty nagietka (Calendula officinalis, Bułgaria)
Dostępne opcje:
Waga: 25 g (5.40PLN)
50 g (9.40PLN)
100 g (16.90PLN)
500 g (69.50PLN)

Napisz recenzję        

5.40PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia

Kwiaty nagietka kąpieli spa, do kul kąpielowych, mydeł glicerynowych oraz kąpieli spa.


Susz z kwiatów nagietka Calendula officinalis o pięknej pomarańczowej barwie i lekko ziołowym zapachu pochodzący z ekologicznej uprawy w Bułgarii. Oferowane przez nas nagietek nie jest poddawany dezynfekcji bakteriobójczymi gazami co stosuje się w przypadku suszu importowanego spoza UE np. Indii. (w celach bezpieczeństwa importowany susz poddaje się działaniu gazów bakterio i grzybobójczych przez co susz ten nie powinien być stosowany w przypadku kontaktu ze skórą, sprzedaje się go głównie jako składnik saszetek).

Znajduje zastosowanie w kąpielach spa w szczególności przeznaczonych dla stóp i dłoni, jako składnik kul kąpielowych, mydeł oraz jako surowiec do produkcji maceratu olejowego lub naparu wodnego.

Kwiaty nagietka zawierają wiele substancji czynnych.  Są to karotenoidy - nadające pomarańczową barwę roślinie, fitosterole, alkohole triterpenowe, gorczyce, kwasy organiczne, 0,02% olejku eterycznego oraz sole mineralne w tym dużo związków magnezu.  Dzięki swoim bogatym składzie nagietek działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, kojąco i przyspiesza regenerację zniszczonej, przesuszonej skóry.

Kwiaty nagietka i ich przetwory są stosowane w kosmetyce do wyrobu płynów tonizujących, maceratów i maseczek, zwłaszcza na cerę suchą i wrażliwą.  Jest również polecany jako składnik preparatów do skóry zniszczonej uszkodzonej, stłuczeń oraz oparzeń.

Zastosowanie
  • dodatek do kul kąpielowych, mydeł glicerynowych oraz mydeł produkowanych metodą na zimno;
  • dodatek do kąpieli spa;
  • składnik płynów tonizujących, naparów;

Brak dodatkowych obrazków





Produkt nie posiada jeszcze recenzji

Z tym produktem kupiono również:
Stemple do masażu MAROKAŃSKIE

Stemple Marokańskie są mieszanką składników używanych do masażu... czytaj całość.
34.80PLN
Frakcja niezmydlalna oleju sojowego - 60% steroli

Frakcja niezmydlalna jest wykorzystywana w  preparatach dla skóry dojrzałej działajacych rewitalizująco i zmiękczająco, w produktach przeciwsłonecznych dzięki właściwościom... czytaj całość.
8.30PLN
Olej z nasion czerwonej maliny

Działa nawilżająco, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, pobudza regenerację skóry, wspomaga gojenie się ran, działa przeciwzaskórnikowo. Olej z nasion... czytaj całość.
7.90PLN
Olej z nasion truskawki

Olej z pestek truskawek tłoczony metodą „na zimno” zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe:     linolenowy (omega-3)     linolowy (omega-6) oraz     omega-9.... czytaj całość.
7.70PLN