Olejek lawendy francuskiej EKOLOGICZNY
Ocena:
Dostępne opcje:
Pojemność: 10 ml (11.30PLN)
30 ml (24.10PLN)
100 ml (53.80PLN)

Napisz recenzję        

11.30PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia
Nazwa botaniczna: Lavandula angustifolia
Pochodzenie: Francja

Olejek lawendowy dostępny w naszej ofercie pozyskiwany jest z najcenniejszej odmiany lawendy, zwanej Wąskolistną lub też Małą, która porasta południowe tereny Francji. Posiada przyjemny ziołowo-kwiatowy zapach. Jest szczególnie polecany do skóry ze skłonnościami do podrażnień, wyprysków, oraz alergicznej.

WŁAŚCIWOŚCI

Dzięki zawartości wyspecjalizowanych estrów, olejek lawendowy reguluje działanie centralnego układu nerwowego. W stanach rozdrażnienia działa odprężająco i kojąco, natomiast w przypadku wyczerpania delikatnie pobudza. Ułatwia zapamiętywanie. Zapewnia spokojny, regenerujący sen.

Ma on działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne, oraz lekkie przeciwbólowe. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, poparzeń). Reguluje nadmierne pocenie. Doskonale oczyszcza i dezynfekuje powietrze w pomieszczeniach. Eliminuje zapach tytoniu i zapachy pochodzące z kuchni.

ZASTOSOWANIE

Olejek lawendowy znajduje zastosowanie w:

  • Odświeżaczach powietrza;
  • Produktach perfumeryjnych;
  • Olejkach uśmierzających bóle (np. bóle migrenowe czy menstruacyjne); 
  • Olejkach przeciw i po ugryzieniach owadów;
  • Inhalacjach przy infekcjach górnych dróg oddechowych;
  • Produkcji mydeł;
  • Potpourri.
Brak dodatkowych obrazków





Opinie klientów:
Data: 19/08/2011
Autor: Anita Gryglicka
Ocena:
Olejkiem tym (między innymi) konserwuję kosmetyki i świetnie sprawdza się on w tej roli. Ma silny ziołowo-lekko mdlący zapach, dlatego do takiego kremu trzeba dodać także innych olejków, ale w lodówce tak zakonserwowany krem (tylko olejki eteryczne) nie psuje się przez pół roku (jak dotąd żaden mój produkt nie został zużyty w czasie dłuższym ;-)).
Data: 29/01/2010
Autor: Marta Słotwińska
Ocena:
Piękny, kojarzący się ze słońcem zapach. Jeden z moich faworytów!


Z tym produktem kupiono również:
Olej z pestek arbuza zimnotłoczony

Olej z pestek melona ze względu na lekkość, zdoloności nawilżania oraz dużą odporność na jełczenie jest szczególnie polecany i stosowany w produktach dziecięcych.... czytaj całość.
8.00PLN
Frakcja niezmydlalna oleju sojowego - 60% steroli

Frakcja niezmydlalna jest wykorzystywana w  preparatach dla skóry dojrzałej działajacych rewitalizująco i zmiękczająco, w produktach przeciwsłonecznych dzięki właściwościom... czytaj całość.
8.30PLN
Butelka Airless okrągła - 50 ml

Opakowanie typu Airless 50 ml napełniane od góry.  Idealne rozwiązanie w produkji kosmetyków naturalnych. Higieniczne dozowanie produktów. ... czytaj całość.
5.90PLN
Kwas hialuronowy małocząsteczkowy SLMW

Super małocząsteczkowy kwas hialuronowy  (SLMW - Super Low Molecular Weight, ciężar cząsteczkowy mniejszy niż. 50 KDa) uzyskiwany biotechnologicznie, w formie proszkowej, nie zawiera... czytaj całość.
13.20PLN