Olej ze słodkich migdałów
Ocena:
Dostępne opcje:
Pojemność: 50 ml (9.90PLN)
100 ml (16.20PLN)
500 ml (55.90PLN)
1000 ml (104.50PLN)

Napisz recenzję        

9.90PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność
Produkt chwilowo niedostępny
nowa dostawa około: 23/05/2012

Opis produktu Dodatkowe zdjecia
Karta techniczna

Olej zimnotłoczony i nierafinowany.  Polecany do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie suchej i wrażliwej. Doskonały do masażu.

Olej migdałowy otrzymywany jest z nasion owoców drzewa migdałowego – odmiany słodkiej pierwotnie występującego w Azji Centralnej i prawdopodobnie w rejonie Morza Śródziemnomorskiego. Podobnie jak śliwka owoc zawiera jedno nasiono, stąd też czasem nazywane jest śliwa migdał. Obecnie migdałowiec uprawiany jest w dużych ilościach w Hiszpanii, Francji, Włoszech, Grecji oraz w Kalifornii. Olej w naszej ofercie pochodzi od dostawcy z Europy Zachodniej.

Olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy:  A, B1, B2, B6, D i E.

Właściwości kosmetyczne

Olej ze słodkich migdałów jest bardzo dobrym emolientem, tj. wygładza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie jeśli jest stosowany systematycznie.

Olej migdałowy stosowany jest w leczeniu egzemy, łuszczycy oraz do skóry suchej, swędzącej i podrażnionej. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę dzięki temu chętnie używany jest do masażu.

ZASTOSOWANIE

Do masażu i produkcji kosmetyków - Olej z migdałów znajduje zastosowanie jako olej bazowy w kosmetykach: lotionach, balsamach, mydłach oraz w aromaterapii. Ze względu na zawartość glikozydów, witamin i minerałów używany jest do masażu.

Produkcja mydła - Olej migdałowy łatwo się zmydla. Wykorzystany w produkcji mydła tworzy miłą, lekką pianę. Może być używany w większych ilościach w fazie tłuszczowej.

INCI:
Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond) Oil
Nazwa botaniczna:
Prunus amygdalus dulcis
Metoda ekstrakcji:
tłoczenie na zimno, nierafinowany
Okres trwałości: 6 - 12 miesięcy
Przechowywanie:
w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu
Liczba zmydlenia: 195 mg KOH/ g tłuszczu

Brak dodatkowych obrazków





Opinie klientów:
Data: 22/02/2012
Autor: Anna Turczyn
Ocena:
Bardzo dobry olejek do codziennej, wieczornej pielęgnacji twarzy, szyi i dekoltu :-) Łagodzi, uspokaja zaczerwienione miejsca (nawet przy cerze naczynkowej!), odpręża skórę. Stosuję go również na uda, pośladki i brzuch, podobno zapobiega rozstępom... tego jeszcze nie wiem, ale na pewno idealnie wygładza skórę, pozostawia miły zapach. Polecam! O niebo lepszy od kupnych kremów i balsamów.
Data: 03/02/2012
Autor: Aleksandra Gałuszczyńska
Ocena:
ogólnie to polecam ;) używam go razem z masłem kakaowym i shea. tylko zawiodłam się trochę ponieważ nie ma zapachu ;(
Data: 10/11/2011
Autor: Joanna Makowska
Ocena:
szybko zrealizowana transakcja produkt zgodny z opisem idealnie nadający się dla kobiet w ciąży. Stosuje się go również do smarowania krocza aby nie pękło podczas porodu Gorąco polecam
Data: 27/01/2011
Autor: Katarzyna Osińska
Ocena:
Rewelacyjny! Ja używam go do peelingu z soli drobnoziarnistej. Po takim peelingu skóra jest niewiarygodnie gładka, miękka i nie wymaga już dodatkowego balsamu. Dla mnie bomba. Stosuję go już od roku i nie zastąpiłabym go niczym innym. Serdecznie polecam. :)
Data: 08/07/2009
Autor: Natalia Dratwia
Ocena:
Znakomity do codziennej pielęgnacji w zastosowaniu bezpośrednio na skórę, w dodatkach do innych surowców jak i do masażu. Ma bardzo delikatny zapach. Moja skóra najwyraźniej jest zadowolona z tak naturalnego, rewelacyjnego oleju. Staje się miękka, promienna. Dodam, że posiadam skórę bardzo wymagającą (skłonną do wysuszenia) Oczywiście nie żałuję zakupu :]


Z tym produktem kupiono również:
Olej z pestek arbuza zimnotłoczony

Olej z pestek melona ze względu na lekkość, zdoloności nawilżania oraz dużą odporność na jełczenie jest szczególnie polecany i stosowany w produktach dziecięcych.... czytaj całość.
8.00PLN
Frakcja niezmydlalna oleju sojowego - 60% steroli

Frakcja niezmydlalna jest wykorzystywana w  preparatach dla skóry dojrzałej działajacych rewitalizująco i zmiękczająco, w produktach przeciwsłonecznych dzięki właściwościom... czytaj całość.
8.30PLN
Ekstrakt z jabłka EKOLOGICZNY

Przeciwutleniacz i nawilżacz. Stymuluje regenerację komórkową i reguluje transepidermalną utratę wody. ... czytaj całość.
4.50PLN
Ekstrakt z prawoślazu (Marshmallow) EKOLOGICZNY

Ekstrakt ekologiczny certyfikowany przez ECOCERT.  Działanie nawilżające, emoliencyjne, przeciwzapalne i ujędrniające. Inhibitor... czytaj całość.
4.50PLN