Olej konopny (z nasion konopi) EKOLOGICZNY
Dostępne opcje:
Pojemność: 30 ml (9.50PLN)
50 ml (13.90PLN)
100 ml (23.50PLN)
500 ml (98.90PLN)

Napisz recenzję        

9.50PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia
Karta techniczna
INCI: Cannabis Sativa (Hemp) Seed Oil

Olej konopny polecany jest do kosmetyków o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwzapalnym, naprawczym i ujędrniającym.


Olej znajdujący się w naszej ofercie  jest zimnotłoczony i pochodzi z ekologicznej uprawy. Olej z konopi nazywany jest najbardziej „zbilansowanym olejem” gdyż jednocześnie zawiera w dużych ilościach nienasycone kwasy tłuszczowe oraz potrzebną ilość kwasów nasyconych.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe stanowią 81 % zawartości oleju. NNKT mają zdolność wnikania w warstwę lipidową skóry. W wysuszonych komórkach uzupełniają kwasy tłuszczowe wysuszone/wypłukane przez czynniki zewnętrzne. NNKT wzmacniają zniszczone komórki sprawiając, że skóra wygląda młodo.

Olej z konopi zawiera również kwasy nasycone, witaminy oraz substancje aktywne. W przeciwieństwie do kwasów nienasyconych kwasy nasycone zawarte w oleju nie są wchłaniane. Tworzą natomiast na skórze barierę ochronną spowalniającą m.in. parowanie wody.

Badania kliniczne potwierdzają, że nienasycone kwasy tłuszczowe, w szczególności kwas linolowy (Omega-6) oraz gamma-linolowy  pomagają złagodzić, a nawet leczyć problemy skórne takie jak: egzema, sucha skóra, łuszczyca. Kosmetyki zawierające kwas linolowy redukują utratę/parowanie wody przez skórę (TEWL Trans-epidermal Water Loss). Ponadto kwasy te mają właściwości przeciwzapalne oraz pomagają w pielęgnowaniu skóry podrażnionej, ze zmianami.

ZASTOSOWANIE

Olej z konopi jest wyśmienitym olejem do pielęgnacji skóry normalnej i przetłuszczającej się. Uważany jest za jeden z najbardziej „suchych” olei. Szybko się wchłania nie pozostawiając wrażenia tłustej warstwy na skórze. Może być używany bezpośrednio na skórę lub stosowany jako dodatek w preparatach kosmetycznych.  Nadaje luksusowy dotyk pianie mydlanej.

Olej z konopi może być używany w produkcji balsamów do ciała, mydeł, kremów do twarzy, lotionów, balsamów przeciwsłonecznych. Ze względu na niską temperaturę krzepnięcia olej polecany jest do kosmetyków na zimę.

Zalecany udział w finalnych produktach:

Kremy i lotiony: 2 – 20 %
Balsamy do ciała i ust: 5 – 30 %
Mydło: 3 – 12,5 %
Szampony, odżywki do włosów: 1 – 5 %

Metoda ekstrakcji: Tłoczenie na zimno, nierafinowany
Liczba zmydlenia:  191 mg KOH/ g tłuszczu

Posiada europejski certyfikat ECOCERT potwierdzający czystość ekologiczną. 



Brak dodatkowych obrazków





Produkt nie posiada jeszcze recenzji

Z tym produktem kupiono również:
Stemple do masażu twarzy MAROKAŃSKIE

Idealnie regenerują, nawilżają i wygładzają skórę. Stemple z mieszanką Marokańską są bogate w witaminy, flawonoidy i kwasy tłuszczowe.  Możesz wykonać masaż w połączeniu z... czytaj całość.
19.70PLN
Bazowa odżywka do włosów EKOLOGICZNA

Baza stanowi prosty i szybki sposób formułowania unikalnych odżywek do włosów w warunkach... czytaj całość.
17.50PLN
Eco Konserwant - płynny

INCI: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid Eco Konserwant oparty jest na surowcach posiadających akceptację ECOCERT i... czytaj całość.
6.50PLN
Hydrolat cedrowy

Polecany do pielęgnacji włosów - stymuluje ich wzrost i poprawia kondycję skóry... czytaj całość.
11.50PLN