Olej zimnotłoczony, nierafinowany, ekologiczny.
Olej z awokado otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Owoce awokado pochodzą z uprawy ekologicznej certyfikowanej przez ECOCERT.
Olej awokado jest bardzo cenionym olejem ze względu na dużą zawartość:
- witamin A, B, E, H, K, PP, F,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych,
- aminokwasów i protein.
Nienasycone kwasy tłuszczowe odżywiają skórę, oddziałują przeciwalergicznie, hamują parowanie wody ze skóry (powstrzymują transepidermalną utratę wody). Olej z awokado zawiera skwalen posiadający właściwości antyzapalne i antygrzybiczne oraz chlorofil również przeciwzapalny i łagodzący.
Olej z awokado łatwo jest wchłaniany przez skórę, wnika w jej głębsze warstwy. Zalecany jest szczególnie do pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej, starzejącej się, z problemami.
Pomaga w
leczeniu egzemy oraz łuszczycy. Olej awokado jest zaliczany do grupy olei gęstych. Z tego względu np. w masażu mieszany jest z innymi olejami (olejem ze słodkich migdałów, olejem z pestek winogron, olejem z pestek moreli).
ZASTOSOWANIE
Olej awokado znajduje zastosowanie w produkcji balsamów, kremów do skóry dojrzałej i starzejącej się, w odżywkach do włosów, preparatów do kąpieli, wykorzystywany jest do masażu.
Do masażu - Proponowany procentowy udział w oleju do masażu to
10-20 %.
Produkcja mydła - Dodawany do mydła nadaje mu lekko zielony kolor. W celach pielęgnacyjnych
5% oleju awokado w
mydle jest wystarczające.

Posiada europejski certyfikat
ECOCERT potwierdzający czystość ekologiczną.
INCI:
|
Persea gratissima (Avocado) Oil
|
Metoda ekstrakcji:
|
tłoczenie na zimno, nierafinowany |
| Okres trwałości: |
9 - 12 miesięcy
|
| Liczba zmydlenia: |
195 mg KOH/ g tłuszczu
|
Uwaga:
|
w niskich temperaturach (poniżej 7 st. C) może zastygać, należy przechowywać poniżej 35 st. C |