Mas³o karite (shea) FAIR TRADE i EKO.
Ocena:
Dostępne opcje:
Waga: 100 g (17.50PLN)
250 g (32.70PLN)
500 g (55.60PLN)
1000 g (96.90PLN)

Napisz recenzję        

17.50PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia
Karta techniczna


Doskona³e ¼ród³o witamin A, E i F. Wzmacnia cement komórkowy. Delikatny naturalny filtr s³oneczny. Nie uczula. Ma ³agodny orzechowy zapach.

Mas³o shea, zwane równie¿ Karite, jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, które ro¶nie na terenie Zachodniej Afryki na otwartych przestrzeniach sawanny. Na uwagê zas³uguje biologia drzew Shea. Osi±gaj± one dojrza³o¶æ dopiero po oko³o 30 – 40  latach. Dlatego te¿ niewiele jest plantacji tej ro¶liny. Wiêkszo¶æ surowca pochodzi z tzw. dzikich upraw.

Mas³o shea w naszej ofercie jest nierafinowane. Pozyskuje siê je wy³±cznie rêcznymi metodami. Nie zawiera ono ¿adnych konserwantów, barwników, ani dodatków zapachowych, posiada naturalny ³agodny aromat.

W£A¦CIWO¦CI

Shea jest bogate w witaminy A i E które sprawiaj± ¿e skóra po jego zastosowaniu jest g³adka, dobrze nawil¿ona i pokryta zabezpieczaj±cym lipidowym filmem. Ponadto zawiera ono witaminê F która pomaga rozlu¼niæ i rozgrzaæ napiête miê¶nie. Substancje zawarte w ma¶le chroni± i wzmacniaj± cement komórkowy warstwy rogowej skóry co poprawia jej elastyczno¶æ.
Karite jest naturalnym filtrem s³onecznym (jednak o niewysokim wspó³czynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV).
Nie powoduje alergii.

ZASTOSOWANIE 

Pielêgnacja skóry - Mas³o Shea w czystej postaci stosowane jest do pielêgnacji skóry na ca³ym ciele oraz do masa¿u. Jako sk³adnik, u¿ywane jest w produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makija¿u, kremów do opalania, kremów po goleniu i myde³.

W czystej postaci rozpuszcza siê w d³oni. Nak³adane na skórê tworzy delikatn±, ochronn±, pielêgnacyjn± warstwê. Mo¿e byæ u¿ywane na bardzo delikatnych czê¶ciach cia³a (jak np. skóra pod oczami).

Produkcja myd³a - Karite zawiera substancje niezmydlaj±ce dziêki czemu chêtnie jest u¿ywane do produkcji kostek myj±cych. Aby produkt posiada³ w³a¶ciwo¶ci nawil¿aj±ce nale¿y stosowaæ mas³o w stê¿eniach od 10 - 15 % fazy t³uszczowej. Zastosowanie mas³a shea daje przyjemne uczucie aksamitnej g³adko¶ci, jakie daj± myd³a luksusowe.


     

INCI:
Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit
Metoda ekstrakcji:
Tradycyjna (rêczna), nierafinowane
Postaæ: sta³a do 32 st. C, kolor ko¶ci s³oniowej
Zalecane stê¿enie: 10 - 100%, 10 - 15% w produkcji myd³a
Temp. topienia: 32 - 45 st. C
Przechowywanie:
 w ch³odnym, suchym i zacienionym miejscu, z dala od s³oñca

Uwaga:
 
W zale¿no¶ci od pory roku w jakiej zosta³y zebrane orzechy mas³o mo¿e ró¿niæ siê kolorem oraz zapachem.

Brak dodatkowych obrazków





Opinie klientów:
Data: 04/02/2012
Autor: Agnieszka Struska
Ocena:
Mase³ko jest rewelacyjne! Ma przyjemnym orzechowy zapach i ¶wietnie nawil¿a i chroni skórê w takie mrozy jakie mamy za oknem ;-) A sklep zas³uguje na medal za ekspresow± wysy³kê ;-) Na pewno tu jeszcze wrócê i polecê sklep znajomym ;-)
Data: 08/03/2011
Autor: Dominika Nawrocka
Ocena:
mas³o przez d³ugi czas uzuwa³am jako balsam do cia³a. Nie nawilza jakos specjalnie choc zdaje sobie sprawe z jego bogactwa minera³ów, które na pewno korzystanie wp³ywaja na skóre. W "starciu" ze wzwyk³y balsamem na pewno zwyciêza ale w starciu z mas³em mango nie ma szans. Polecam ale zadziwiaj±cychefektów widocznym okiem siê nie spodziewajcie.
Data: 08/02/2011
Autor: Anna Czaszyñska
Ocena:
Mocno od¿ywcze, pachnie przyjemnie orzechami - ten zapach mnie relaksuje :-), nak³adanie nieco pracoch³onne, ale dla porz±dnego nawil¿enia - warto. Polecam.
Data: 09/08/2010
Autor: Katarzyna Nej-Wo³osiak
Ocena:
Dobre, jestem zadowolona ale Nilotica lepiej siê rozsmarowuje - nie ma grudek!
Data: 14/05/2010
Autor: Dorota Wlodarczyk
Ocena:
Rewelacyjny produkt. Uzylam na twarz mojego 5 tygodniowego niemowlecia ze skaza bialkowa zamiast emolientow, po 3 dniach wysypka wyraznie zbledla. Skora jest swietnie natluszczona. Osobiscie zamierzam stosowac maslo zamiast jakichkolwiek kremow dla mojego oseska. Polecam.


Z tym produktem kupiono równie¿:
Ekstrakt z prawo¶lazu (Marshmallow) EKOLOGICZNY

Ekstrakt ekologiczny certyfikowany przez ECOCERT.  Dzia³anie nawil¿aj±ce, emoliencyjne, przeciwzapalne i ujêdrniaj±ce. Inhibitor... czytaj ca³o¶æ.
4.50PLN
Kwas ferulowy

Kwas ferulowy jest substancj± wystêpuj±c± naturalnie w li¶ciach i nasionach wiêkszo¶ci ro¶lin, za¶ szczególnie du¿e stê¿enia znajduj± siê w nasionach ry¿u, pszenicy i owsa. Jego popularno¶æ w kosmetyce zawdziêcza siê badaniom,... czytaj ca³o¶æ.
6.00PLN
Zestaw START - Kremy i balsamy

Korzystaj±c z zestawu przygotujesz ca³kowicie od podstaw 4 s³oiczki kremu (4 x 60 ml) oraz 2 butelki balsamu (2 x 200 ml). Postêpuj±c zgodnie z do³±czon± instrukcj± zrobisz... czytaj ca³o¶æ.
49.90PLN
Butelka Airless okr±g³a - 50 ml

Opakowanie typu Airless 50 ml nape³niane od góry.  Idealne rozwi±zanie w produkji kosmetyków naturalnych. Higieniczne dozowanie produktów. ... czytaj ca³o¶æ.
5.90PLN