INCI: Olea Europaea (olive) fruit oil (and) Hypericum perforatum flower extract
Wygładza, regeneruje i wzmacnia skórę.
Dziurawiec posiada kwiaty o złotej barwie, ale to w jego liściach znajdują się pęcherzyki wypełnione leczniczym olejem. Hypericin, bo o nim mowa, to czerwona olejowa substancja której działanie ma zbawienny wpływ na leczenie uszkodzeń skóry, oraz takich chorób jak np. egzema.
WŁAŚCIWOŚCI
Macerat z dziurawca posiada również inne właściwości. Wśród nich można wymienić działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, wygładzające, oraz wzmacniające skórę. Jest on znany z regenerującego wpływu na poparzenia słoneczne i małe rany. Macerat z dziurawca działa napinająco, odżywczo, rozluźniająco, i łagodząco. Hamuje również stany zapalne skóry i poprawia jej ukrwienie.
ZASTOSOWANIE
Dziurawiec znajduje zastosowanie w kosmetyce kolorowej, kremach pielęgnacyjnych, pomadkach do ust i kremach do stóp. Jest używany w olejkach i emulsjach do skóry suchej, wrażliwej, swędzącej, a także uszkodzonej przez promienie słoneczne. Stosuje się go przy poparzeniach, reumatyzmie i cellulicie. Nakładany na stopy, przynosi uczucie lekkości szczególnie po całodziennym noszeniu obuwia. Dziurawiec ma również zastosowanie w masażu relaksacyjnym oraz w leczeniu depresji.
Zalecany udział w gotowym produkcie: 5 - 20%
Uwagi: Macerat ten podnosi wrażliwość skóry na światło (reakcje fotouczulające), po zaaplikowaniu nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych (jak również solarium).