Kwas cytrynowy
Dostępne opcje:
Waga: 50 g (2.40PLN)
500 g (9.70PLN)
1000 g (18.60PLN)
5 kg (69.50PLN)

Napisz recenzję        

2.40PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia
INCI: Citric acid

Stosowany w produkcji kul kąpielowych, toników, do regulacji pH kosmetyków.  Delikatnie złuszcza naskórek, rozjaśnia.

Kwas cytrynowy to jeden z najbardziej popularnych i stosowanych kwasów owocowych zwanych także alfaydroskykwasami (AHA).  Posiada właściwości odkażające, ściągające i rozjaśniające.

Kule kąpielowe / musujące
Do produkcji kul kąpielowych lub musujących w połączeniu z wodorowęglanem sodu ( 1 część kwasu cytrynowego do 2 części wodorowęglanu sodu)

Toniki do twarzy
Kwasy AHA mają zastosowanie w tonikach i maseczkach do twarzy - w maseczkach wybielających, wygładzających i oczyszczających.

Kwasy owocowe pełnią rolę keratoregulacyjną - rozpuszczają spoiwo między martwymi komórkami warstwy rogowej naskórka, dzięki czemu martwe komórki są z łatwością złuszczane.  W efekcie kwasy zapobiegają starzeniu się skóry, a zarazem nadają skórze zdrową barwę.  Kwasy owocowe są również przydatne do pielęgnacji skóry młodej dzięki swym właściwościom złuszczającym, zapobiegają powstawaniu czopów łojowych, są zatem pomocne w leczeniu trądzika.

Szampony i odżywki do włosów
Kwasy AHA odgrywają również ważną rolę w procesie pielęgnacyjnym torebki włosa i zalecane są do stosowania w szamponach i odżywkach do włosów.  Kwas cytrynowy w szamponach zabezpiecza również pH emulsji.

Zastosowanie
  • w produkcji kul kąpielowych musujących (1 część kwasu cytrynowego do 2 części wodorowęglanu sodu)
  • regulacja pH produktów kosmetycznych (około 0,3 - 0,6% obniża pH preparatu poniżej 5,5)
  • jako składnik szamponów, toników do twarzy, balsamów oraz odżywek i płukanek do włosów
  • składnik w płynach przeciwpotowych
  • roztwór 1 - 3 % w lotionach i kremach do odświeżenia i wygładzenia skóry
Brak dodatkowych obrazków





Produkt nie posiada jeszcze recenzji

Z tym produktem kupiono również:
Frakcja niezmydlalna oleju sojowego - 60% steroli

Frakcja niezmydlalna jest wykorzystywana w  preparatach dla skóry dojrzałej działajacych rewitalizująco i zmiękczająco, w produktach przeciwsłonecznych dzięki właściwościom... czytaj całość.
8.30PLN
Olej z nasion brokułu

Naturalna alternatywa dla silikonu w szamponach i kondycjonerach. Dodaje włosom połysk i blask. Olej z nasion brokułu zimnotłoczony zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe... czytaj całość.
5.90PLN
Waga elektroniczna 500 g / 0,1 g

Wysokiej jakości cyfrowa precyzyjna waga kieszonkowa z zakresem pomiaru 500 g i dokładnością 0,1 g. Dane techniczne - zakres pomiaru do 500 g - dokładność 0,1 g -... czytaj całość.
22.90PLN
Olej z nasion truskawki

Olej z pestek truskawek tłoczony metodą „na zimno” zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe:     linolenowy (omega-3)     linolowy (omega-6) oraz     omega-9.... czytaj całość.
7.70PLN