Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
Dostępne opcje:
Waga: 10 g (8.60PLN)
50 g (35.90PLN)
150 g (79.30PLN)

Napisz recenzję        

8.60PLN
Do koszyka Do koszyka
Dostępność

Opis produktu Dodatkowe zdjecia

INCI: Gluconolactone (and) Sodium Benzoate.

Eco konserwant - w formie proszku, otrzymywany w procesie fermentacji z kukurydzy niemodyfikowanej genetycznie (GMO-free), nie zawiera glutenowego białka (gluten-free). Eco Konserwant proszek jest certyfikowany i akceptowany przez: NaTrue, ECOCERT i Soil Associacion. W Stanach Zjednoczonych klasyfikowany jest jako substancja bezpieczna - GRAS (Generally Regarded As Safe).

W skład Eco konserwantu proszku wchodzą: Gluconolactone (D-Glucono-1,5-Lactone) i Sodium Benzoate. Konserwant działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom.
  • Nie jest podrażniający.
  • Nie posiada zapachu przebijającego się w produkcie.
  • Jest skuteczny w wielu kategoriach produktów: kremach, lotionach, szamponach, żelach, tonikach, również produktach przeciwsłonecznych.
  • Najlepiej działa w zakresie pH 3 - 6.
  • Może być dodawany do fazy wodnej w wyższej temperaturze.
  • Rozpuszcza się w wodzie, glicerynie.

Sposób użycia:


Zalecane stężenie w recepturze waha się pomiędzy 0,75% a 2,0%.

W przypadku produktów z dużą zawartością wody (toniki, wodniste lotiony) zaleca się użycie ok. 1,5% (maksymalnie do 2,0%). Dla ułatwienia odmierzania jedna łyżka miarowa 0,15 ml to ok. 0,08 grama konserwantu, 1/2 łyżki miarowej 0,5 / 1,0 ml to ok. 0,4 grama konserwantu.

Konserwant nie jest wrażliwy na podwyższoną temperaturę, może być dodawany do części wodnej emulsji przed połączeniem faz np. w trakcie podgrzewania. Po dodaniu konserwantu część wodną dobrze wymieszaj aby konserwant rozpuścił się i równomiernie rozprowadził.

Informacja:

Zabezpieczenia konserwantami nie wymagają kosmetyki bezwodne tj. produkty składające się z tłuszczów np. oleje do masażu, olejowe sera czy masełka. Przy zachowaniu odpowiednich warunków przygotowania i przechowywania zwykle dodatek witaminy E i/lub antybakteryjnych olejków eterycznych np. drzewa herbacianego gwarantuje bezpieczeństwo.

Produktami podlegającymi konserwacji są emulsje (jedna faza jest wodna) oraz produkty zawierające wodę np. toniki, żele jak również roztwory wodne np. szampony, żele do mycia.

Uwaga!

Jeśli przygotowujesz kosmetyki profesjonalnie w celach komercyjnych musisz przeprowadzić testy obciążeniowe w celu potwierdzenia, że receptura jest należycie zabezpieczona.

Brak dodatkowych obrazków





Produkt nie posiada jeszcze recenzji

Z tym produktem kupiono również:
Olejek sandałowy (Santalum album, Indie) 5%

Silny afrodyzjak. Pogłębia koncentrację. Jego unikalny zapach jest doceniany przez perfumiarzy od wielu stuleci. Olejek sandałowy pozyskiwany jest z Sandałowca Białego (Santalum... czytaj całość.
25.90PLN
Cylinder miarowy szklany 100 ml

Wysoki cylinder miarowy ze skalą, z sześciokątyną podstawą i wylewem.  Wykonany ze szkła hartowanego. Idealny do odmierzania surowców i odczynników w domowym laboratorium. Wysoka... czytaj całość.
21.60PLN
Porcelanowy moździerz z tłuczkiem

Mały moździerz z tłuczkiem, wykonany z porcelany. Naczynie zostało zaopatrzone w wylew co ułatwia stosowanie płynnych substancji. Jego wnętrze oraz główka zostały pokryte chropowatą powłoką, która zapobiega... czytaj całość.
37.10PLN
Olej z awokado EKOLOGICZNY

Olej zimnotłoczony, nierafinowany, ekologiczny.  Olej z awokado otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu... czytaj całość.
11.60PLN