|
INCI: Glycerin
Gliceryna kosmetyczna w naszej ofercie pozyskiwana jest z tłuszczów roślinnych, które poddane działaniu roztworów zasad ulegają reakcji hydrolizy prowadzącej do gliceryny i mydeł. Jest to bezbarwna, przezroczysta, gęsta ciecz o słodkim smaku.
Gliceryna powstrzymuje parowanie wody i znacznie obniża jej temperaturę zamarzania. Natarta nią skóra nabiera miękkości. Surowiec ten przyciągając wilgoć z powietrza, nawilża naskórek czyniąc go elastycznym. Warto zwrócić uwagę na to, że jest to efekt stosunkowo trwały, gdyż po aplikacji związek ten pozostaje w skórze nawet do 24 godzin.
Ze względu na małe cząsteczki gliceryna ma zdolność przenikania przez barierę warstwy rogowej. Dzięki temu mogą one działać zarówno na powierzchni skóry, jak i w jej głębszych warstwach. Właściwości higroskopijne tych związków, jak i zdolność ich penetracji sprawiają, że zwiększają one w sposób widoczny nawilżenie naskórka.
ZASTOSOWANIE
Podobnie jak inne poliole, gliceryna znajduje zastosowanie zarówno jako czynnik nawilżający skórę, jak również przeciwdziałający wysychaniu preparatów, szczególnie emulsji O/W i żeli. Zapobiega ona także krystalizacji składników kosmetyku, nadając mu odpowiednią gładkość. Związek ten chętnie stosowany jest z alkoholem etylowym, gdyż łagodzi jego działanie wysuszające.
Zalecane stężenia gliceryny, zapewniające określony efekt kosmetyczny, oscyluje w granicach 5 - 15%. Preparat powoduje wygładzanie skóry, wzmacnia sprężystość i zwiększa jej aksamitność.
Uwaga! Glicerynę sprzedajemy w jednostkach pojemności. Uwzględniając gęstość substancji pojemność jest równoważna następującym wagom:
50ml = 63 g
100ml = 126 g
1 litr = 1,26 kg
Brak dodatkowych obrazków
Opinie klientów:
Data: 17/10/2007 |
Autor: Iza Tilde |
Ocena:  |
| Bardziej skoncentrowana niż ta dostępna w aptece, dzięki czemu wystarczy mniejsza jej ilość do otrzymania oczekiwanego stężenia. Świetnie nawilża i poprawia konsystencję każdego kremu. |
|